zaterdag 11 mei 2013

Attractiepark de Efteling: waan jezelf even in een hele andere wereld!


Attractiepark de Efteling: waan jezelf even in een hele andere wereld!

De Efteling is één van de mooiste pretparken van Europa en wat mij betreft het mooiste pretpark van Nederland. Ik mag van geluk spreken dat ik in de buurt van zo'n groot en mooi attractiepark als de Efteling woon. Sinds ik kan lopen heb ik dan ook elk jaar een abonnement gehad en ben er ondertussen al honderden keren geweest. Ik heb de hele groei en ontwikkeling van het park meegemaakt en aangezien ik er laatst weer eens geweest ben, vond ik het tijd om er een uitgebreide review over te schrijven. Lees snel verder over mijn ervaring (35 jaar) en belevenis met de Efteling...

Geschiedenis van de Efteling

In 1933 zorgden Kapelaan Rietstra en Pastoor Klijn ervoor dat er ten zuiden van Kaatsheuvel een sportpark kwam. Drie jaar later kwam er een speeltuin bij. In 1950 richtten R. van der Heijden, Peter Reijnders en Anton Pieck Stichting Natuurpark de Efteling op met als doel 'de lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van de inwoners van de gemeente Loon op Zand en de bevordering van het toerisme naar en binnen de gemeente. De Anton Pieck stijl kun je nog steeds duidelijk terugvinden in het park. In 1952 werd het Sprookjesbos geopend en zo kwamen er in de jaren daarna steeds meer attracties bij, waarvan ik de meeste gebouwd heb zien worden. Ondertussen heeft de Efteling al meerdere prijzen en awards gekregen en hebben ze ook een eigen hotel, theater, golfpark en bungalowpark bijgebouwd en ik hoop dat ze nog lang niet uitgebouwd zijn!Eftelingkaartjes kopen

Er zijn verschillende soorten kaartjes voor de Efteling te koop. Tip! Wanneer je online een Eftelingkaartje koopt hoef je niet in de rij te staan bij de kassa. Je moet dan wel zelf je kaartjes uitprinten en meenemen.
  • Kinderen t/m 3 jaar mogen gratis naar binnen
  • Volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar betalen € 32
  • 60-plussers en bezoekers met een handicap kunnen hun kaartjes bij de kassa kopen (hoeveel dat kost en of ze korting krijgen wordt op de website niet vermeld)
  • Groepen vanaf 20 personen betalen € 28 per kaartje (vantevoren aanmelden)

Ik kan me herinneren dat je een tijdje geleden nog een 2-dagenkaart kon kopen. Dit is handig, omdat wanneer je alles wilt zien in de Efteling, je niet genoeg hebt aan 1 dagje. Helaas kan ik zo´n 2-dagenkaart niet meer terugvinden op de website van de Efteling. Verder kun je wel kaarten kopen waarbij er vanalles bij zit (eten, drinken, cadeau) of die geldig zijn op speciale dagen zoals Oudjaarsavond of een zomeravond. Wanneer je in de buurt woont, in de zomer op een camping in de buurt staat of gewoon Eftelingverslaafd bent, is een abonnement misschien een tip. Er zijn verschillende soorten abonnementen met hun eigen prijs. Maar voor deze efteling kaarten en abonnementen verwijs ik je naar www.efteling.nl

De Efteling is een attractiepark met een hoog kwaliteitsniveau en daarom is het niet één van de goedkoopste parken. Voor een dagje Efteling met het hele gezin betaal je een behoorlijk bedrag. Daarom wil ik je de tip geven om (op internet) te zoeken naar spaar- en kortingsacties, kortingsbonnen en aanbiedingen. Vaak kun je bij supermarkten of andere winkels voor een korting sparen. Ikzelf had laatst een weblink gevonden naar de webshop van de Telegraaf, waarbij je zomaar € 5 per persoon korting kreeg, zonder te sparen of iets te kopen. De Efteling zelf gaf eens via hun nieuwsbrief een korting van € 10 wanneer je in een bepaalde periode ging. Goed rondkijken naar dergelijke kortingsbonnen, goedkope eftelingkaarten en aanbiedingen loont dus!
De Gondoletta bootjes met op de achtergrond de vliegende Pagode
De Gondoletta bootjes met op de achtergrond de vliegende Pagode

Openingstijden

Tegenwoordig is de Efteling het hele jaar open, waarbij er in de zomer andere openingstijden gelden dan in de winter. Normaal is de Efteling van 10.00 tot 18.00 uur open en in de zomer tot 21.00 uur. Er zijn zelfs Zeven Zomeravonden waarbij de Efteling tot 24.00 uur open is. Op deze avonden zijn er speciale optredens van bekende Nederlandse artiesten zoals Frans Bauer, Trijntje Oosterhuis, Jim, Nick en Simon, René Froger, Danny de Munk, Karin Bloemen en nog veel meer! Ook zijn alle attracties tijdens deze avonden prachtig verlicht. Wanneer je nog nooit een Zomeravond in de Efteling heb meegemaakt, kan ik je dit zeker een keer aanraden. Tijdens de Winter Efteling zijn de attracties en sprookjesbosbewoners winters aangekleed, is er speciale live-entertainment en kun je er op een speciale ijsbaan schaatsen. Helaas zijn wel een paar attracties tijdens de Winter Efteling gesloten. Voor de openingstijden verwijs ik naar www.efteling.com

Wanneer kun je het beste naar de Efteling gaan?

Het is moeilijk om te zeggen wanneer het echt een rustige dag is. De Efteling heeft wel een kalender met de verwachte drukte per dag, maar dat klopt natuurlijk ook niet altijd. Het lijkt wel alsof het elke dag druk is in het pretpark. Wij gingen laatst op de eerste dag dat iedereen weer naar school en werk moest en wanneer de Efteling aangaf dat het een rustige dag zou worden. Niet dus. Het was superdruk! Dan vraag je je toch af of die mensen niet hoeven te werken of naar school horen te gaan. Voor de exacte openingstijden van het park en de 'verwachte drukte-kalender' verwijs ik je naar de website van de Efteling.

Bereikbaarheid, ligging en parkeren

De Efteling is te vinden in Kaatsheuvel dat ongeveer in het midden van Noord-Brabant ligt. Het ligt in de buurt van natuurgebied de Loonse- en Drunense Duinen. Met het openbaar vervoer pak je de trein naar Tilburg of Den Bosch en van daaruit gaan er bussneldiensten of reguliere diensten naar het park. Wanneer je met eigen vervoer komt wordt de Efteling al ver vantevoren aangegeven op de ANWB-borden. Vertrek je vanuit Rotterdam, Utrecht, Arnhem/Nijmegen en Breda? Dan moet je de A59 richting Waalwijk nemen. Vanuit Waalwijk neem je de N261 waar je de borden 'Efteling' kunt volgen. Vanuit Eindhoven rij je richting Tilburg en neem je de afslag Tilburg-Noord/Den Bosch/Waalwijk (N261) en volg je de borden 'Efteling'. De Efteling heeft een heel groot terrein waar je je auto kunt parkeren. Dit kost wel € 10 per dag en is op eigen risico. Als je op de fiets komt en je fiets een dag in de fietsenstalling kwijt wilt, betaal je € 1. Heb je een Eftelingabonnement, dan is de fietsenstalling gratis.
De vliegende Hollander met op de achtergrond de achtbaan Joris en de draak
De vliegende Hollander met op de achtergrond de achtbaan Joris en de draak

Het attractiepark de Efteling

Het park is echt schitterend ingericht met veel attracties en voor ieder wat wils. Je ziet ook dat ze met het bouwen van attracties en inrichten van het park steeds meer naar één stijl gaan. Vroeger was dit wel anders. Toen was het attractiepark de Efteling één grote ruimte met een redelijk aantal attracties, waardoor je best veel loze ruimte tussen de attracties had. Plus de attracties hadden vaak allemaal een eigen bouwstijl. Tegenwoordig wordt het pretpark steeds meer één geheel. Alles wordt beter op elkaar aangesloten en de gaten in het park worden steeds beter opgevuld. Ook door de vele mooie planten, bloemen en bomen (zie foto's) is het meer één geheel geworden. Het park is echt een groenrijk gebied.

Tegenwoordig bestaat het park uit vier delen (rijken) en heb je midden in het park een plein (een centraal punt), van waaruit je makkelijk naar attracties in één van de rijken kunt. Dit plein hadden ze vroeger niet. Nu is het veel makkelijker om dat plein te gebruiken als startpunt voor je tocht naar één van de vele leuke attracties. Tevens richten ze bij de nieuwe attracties de wachtrijen beter in. Niet dat je tijdens het zig zaggen (wat je kent van bijvoorbeeld de Fata Morgana en de Droomvlucht) de hele tijd dezelfde mensen tegenkomt, maar tegenwoordig heb je verschillende wachtruimtes waar vanalles te zien en te horen is. Villa Volta en de Vliegende Hollander zijn hier een goed voorbeeld van. Ook al duurt het wachten even lang, het wordt op deze manier wel iets minder saai.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het park?
Dan kun je via Google Streetview door een deel van de Efteling navigeren. Have fun!
De oudste achtbaan van Nederland: de Python
De oudste achtbaan van Nederland: de Python

De attracties in pretpark de Efteling

Kleine kinderen
De Efteling heeft eigenlijk wel voor ieder wat wils. Voor de allerkleinsten onder ons heb je natuurlijk het bekende Sprookjesbos waar zoveel te zien is. Bekende sprookjes als Doornroosje, Sneeuwwitje, Hans en Grietje, De wolf en de zeven geitjes, Klein Duimpje, Repelsteeltje, Assepoester, De kleine zeemeermin, Roodkapje, de Sprookjesboom en nog veel meer vind je hier terug. Tevens zijn er talloze speeltuinen in de Efteling te vinden. Ook het Avonturen Doolhof of de Traptreintjes is leuk voor hun of wat dacht je van het bekende Carnaval Festival? Iedereen kent vast wel het vreselijk vrolijke liedje nog. Ook het Volk van Laaf is een dorp op zich waar kinderen zich uren kunnen vermaken.

Het hele gezin
Voor het gezin heb je overdekte attracties als de Fata Morgana of Droomvlucht, waar je bij allebei in een hele andere wereld terechtkomt. Of wat dacht je van de redelijk nieuwe Panda Droom, waar je het avontuur in 3D beleeft of de draaiende kookpotten van Monsieur Cannibale? Het liedje wat daarbij hoort zullen ook nog veel mensen wel kennen. Wanneer je even tot rust wilt komen en van het park wilt genieten kun je de stoomtrein instappen om je door het park heen te laten rijden. Of wat dacht je van de rustgevende Gondoletta bootjes, waarbij je 20 minuten kunt genieten van de natuur langs het water? Wanneer je de Efteling rustig van boven wilt bekijken, kun je de Pagode in, die je 45 m hoog de lucht in brengt.

De durfals
Ook voor de durfals is er zeker genoeg te doen. Laten we beginnen met één van de nieuwste attracties, Joris en de Draak. Dit is een houten achtbaan waarbij twee banen deels naast elkaar rijden en je tegen de andere trein strijdt om de beste tijd. Het wedstrijdelement maakt het spannend en de baan is goed (veel airtime: de tijd dat je van de stoeltje afkomt, ofwel deels gewichtloos bent). Ik ben helemaal fan van deze baan! Nieuwsgierig? Zie hier een filmpje van de achtbaan Joris & de draak op Youtube.

Verder vind je er natuurlijk de oudste en bekendste achtbaan van Nederland, de Python. Hierbij ga je vier keer over de kop na een val van 22 m. Dan heb je de Vogel Rok, een achtbaan die geheel in het donker is. De Bobbaan, waarbij je in een soort bobslee een afdaling maakt is ook een leuke baan. Maar de Vliegende Hollander is weer iets heel aparts. Dit is een achtbaanrit die deels binnen, buiten en door het water gaat. Ik vind de aankleding echt geweldig en de baan gaat ook lekker snel, al duurt de rit veel te kort. Wil je echt nat worden? Dan is natuurlijk de wildwaterbaan Piraña iets voor jou. Ook het Schip de Halve Maen is voor durfals, want kun jij die steeds maar herhalende golfbeweging aan? Voor mysterie en griezelen kun je naar het oude Spookslot, maar ook Villa Volta wil je dan zeker niet missen.

Voor een aantal attracties moet je een minimale lengte hebben van 1.10 of 1.20 m. Dit staat duidelijk op de website en bij de ingangen van de attracties aangegeven. Voor het complete overzicht van de attracties verwijs ik je naar de website van de Efteling.
De Gondoletta bootjes is omgeven door mooie bomen, planten en bloemen
De Gondoletta bootjes is omgeven door mooie bomen, planten en bloemen

Entertainment

Qua entertainment is er ook veel te zien en te horen in de Efteling. Voor de kinderen zijn er verschillende voorstellingen te zien, die verspreid zijn over het park. Er lopen ook sprookjesfiguren rond waarmee kinderen op de foto kunnen en een handje kunnen geven. Denk hierbij aan Pardoes de Tovernar, Prinses Pardijn, De Grobbebollen en nog veel meer! Tevens lopen er ook verschillende muzikanten, verhalenvertellers, acrobaten, Sprookjesbosbewoners en buiksprekers rond die de mensen vermaken. Tijdens de Zomeravonden is er extra entertainment met grote shows en vele bekende Nederlandse artiesten. Erg gezellig om een keer mee te maken! Verder is het personeel in de Efteling, zoals je mag verwachten, zeer vriendelijk en behulpzaam.

Efteling theater

Bij de ingang van het park ligt het indrukwekkende theater van de Efteling. Hier worden verschillende sprookjesshows en musicals gegeven voor jong en oud. Dit is een erg mooi theater vind ik! Verschillende musicals hebben gedraaid in het Efteling-theater, zoals 'Kruimeltje' en 'Droomvlucht'. Nu draait de musical 'De Sprookjesboom'. De musicals worden vaak geproduceerd door Joop van de Ende Theaterproducties in samenwerking met het Eftelingtheater.

Horeca, winkels en toiletten

Horeca
In de Efteling zijn 5 grote restaurants te vinden. Ook wanneer je met grote groepen bent, kun je hier terecht. De prijzen weet ik niet zo uit mijn hoofd, maar het is algemeen bekend dat eten en drinken in attractieparken niet goedkoop zijn. Wat ik een voordeel vind aan de Efteling is dat je je eigen eten en drinken mag meenemen. Heb je koeltassen en rugzakken vol? Dat maakt niet uit. Wat wij deden is voor 's ochtends zelf eten en drinken meenemen en 's middags iets kopen in het park. Wanneer je zelf eten en drinken meeneemt, moet je dit wel de hele dag meesjouwen. Naast de 5 restaurants heb je nog talloze eettentjes en frietkraampjes.

Toiletten en winkels
Verder zijn er een hoop toiletten te vinden in het park die allemaal gratis zijn. Deze zijn allemaal schoon en worden goed onderhouden. Voor de verzorging van baby's zijn er bij de toiletten op twee locaties speciale ruimtes ingericht. Ook zijn er door de hele Efteling talloze winkeltjes verspreid waar vanalles te koop is. Ik denk hierbij aan o.a. souvenirs, speelgoed, paraplu's, regenkleding en nog veel meer!

Toegankelijkheid mindervaliden

De Efteling houdt heel veel rekening met mindervalide mensen. Bijna alle attracties hebben namelijk speciale rolstoelingangen en er zijn vaak speciale rolstoelpaden langs trappen. Een paar attracties zijn helaas om veiligheidsredenen niet toegankelijk voor gehandicapten. Op meer dan 15 locaties zijn er aangepaste toiletten en er zijn twee EHBO-posten in het park. Ook is er de mogelijkheid om gratis een rolstoel te huren. Door de beperkte beschikbaarheid wordt aangeraden deze tijdig te reserveren.
Vanuit de Pagode kun je het park, maar ook het Efteling hotel zien
Vanuit de Pagode kun je het park, maar ook het Efteling hotel zien

Overnachten in of bij de Efteling

Wanneer je alles niet in één dag kunt zien en meerdere dagen wilt blijven, zijn er genoeg mogelijkheden om te overnachten in of in de buurt van de Efteling. Het pretpark zelf heeft een eigen Efteling hotel en tegenwoordig heeft de Efteling ook een eigen vakantiepark 'Efteling Bosrijk' met verschillende soorten huisjes en appartementen. Wanneer deze volgeboekt zijn of wanneer je deze opties te duur vindt, zijn er ook nog talloze andere hotels in de buurt van de Efteling. Ik denk hierbij aan plaatsen als Kaatsheuvel, Loon op Zand, Waalwijk etc. Het NH Hotel in Waalwijk of Hotel Waalwijk zijn ook goede opties die vaak in combinatie met entree tot de Efteling door reisorganisaties als o.a. KRAS.NL of Peter Langhout worden verkocht. Tevens zijn er in de buurt van de Efteling en de Loonse en Drunense Duinen talloze campings en pensions. Mogelijkheden genoeg dus!

Conclusie

Ik vind de Efteling een geweldig attractiepark en ben dan ook blij dat ik er in de buurt woon. Ik vind de Efteling één van de mooiste pretparken van Europa en sowieso van de Benelux. Het is een groot park dat goed bereikbaar is en er is veel te doen voor alle leeftijdsgroepen. Het hele park is supermooi ingericht en de attracties zijn geweldig aangekleed. Tevens is er veel entertainment dat een bezoek aan dit park extra aantrekkelijk maakt. Op horecagebied is ook veel te vinden als restaurants, winkeltjes en eettentjes en wanneer je alles niet in één dag kunt zien, zijn er genoeg overnachtingsmogelijkheden. Wat ik tegenwoordig een groot voordeel vind is dat het park 365 dagen per jaar open is. Iedereen moet minimaal één keer in attractiepark de Efteling geweest zijn!

Pluspunten
+ Heel veel attracties en entertainment voor alle leeftijdsgroepen
+ Mooi ingericht en aangekleed park

Minpunten
- Er is zoveel te zien en te doen dat je aan één dag niet genoeg hebt
- Niet goedkoop

Tip voor een mooie bruiloft

Wil je op een mooie locatie trouwen en een origineel feest hebben? Dan is de Efteling eigenlijk wel de perfecte plek! Het is natuurlijk niet goedkoop, maar je kunt het zo gek maken als je wilt. De Efteling heeft hiervoor vele mogelijkheden, zoals het afhuren van feestzalen, restaurants, attracties, entertainment, bruidssuite in het Efteling hotel, trouwfoto's laten maken in het Sprookjesbos of Land van Laaf etc. Alles is mogelijk voor een sprookjesachtig huwelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten