vrijdag 3 januari 2014

Zomertijd en wintertijd

Zomertijd en wintertijd: klok uur vooruit of uur achteruit

Wat is zomertijd en wat is wintertijd?

De zomertijd is de tijd die geldt tijdens de zomermaanden. De klok wordt hiervoor een uur vooruit gezet. Als de zomertijd niet ingevoerd zou zijn, zou het om half 4 's ochtends als licht worden en om half 10 's avonds al donker. Op deze manier kunnen we wat langer van de dag genieten. De zomertijd werd tijdelijk tijdens de Eerste Wereldoorlog ingevoerd. Door de oliecrisis in de jaren 70 is de zomertijd weer opnieuw ingevoerd met als achtherliggende gedachte dat het energie zou besparen. Er is langer daglicht, dus lichten hoeven pas later, dus korter aangezet te worden. Zomertijd en wintertijd wordt in ongeveer 70 landen toegepast.

Wanneer is het zomertijd en wanneer is het wintertijd?

Zomertijd wordt altijd ingevoerd in de laatste zaterdagnacht van maart en wintertijd wordt altijd toegepast in de laatste zaterdagnacht van oktober.
Gaat de klok een uur terug of vooruit met zomertijd?

De klok gaat met zomertijd een uur vooruit, dus we hebben dan een uur korter om te slapen. De klok wordt de laatste zaterdagnacht van maart van 2 naar 3 uur verzet. Een makkelijk ezelsbruggetje om dit te onthouden is: VOORjaar -> VOORuit

Gaat de klok een uur terug of vooruit met wintertijd?

De klok gaat dus met wintertijd een uur achteruit in de laatstet zaterdagnacht van oktober. In het voorjaar hebben we dus een uurtje korter en in het najaar hebben we een uurtje langer om te slapen.
Een klok bij Bol.com bestellen?
Bestel voor 23.00 uur en je hebt je artikel de volgende dag al in huis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten